Fritz Hansen – simplitatea și eleganța mobilierului scandinav de designer


Fritz Hansen s-a impus ca referință în lumea designului de mobilier grație pieselor iconice, elegante si mereu în tendințe. Arhitecți și designeri renumiți precum Arne Jacobsen, Verner Panton, Hans Wegner sau Poul Kjaerholm au contribuit, de asemenea, la reputația brandului danez.

S-au adăugat, de-a lungul timpului, alte nume de referință ale designului de mobilier mondial, așa cum sunt Cecilie Manz, Piero Lissoni, Todd Bracher, Kasper Salto sau Jaime Hayon.

Creațiile propuse de brandul scandinav de-a lungul timpului par să nu cunoască bariere de timp sau spațiu. Mereu în tendințe, indiferent de momentul în care au fost create, ușor de readaptat și de integrat în spații moderne, pline de personalitate.

De la scaunele ANT™ și fotoliile POT™ sau Giraffe, semnate de Arne Jacobsen la canapeaua Favn, cu un design semnat de Jaimie Hayon sau masa Super-Elliptic™ (designer: Piet Hein) - câteva piese de mobilier marca Fritz Hansen, alese cu grijă, surprinzător de elegante prin simplitatea lor, vor aduce un plus de personalitate amenajărilor spațiilor de birouri, dar și teraselor, restaurantelor, hotelurilor și nu numai.

Din 1872 în 2019: 135 de ani de tradiție pentru brandul scandinav

Istoria Casei Fritz Hansen începe în 1872, când tâmplarul de atunci se stabilește la Copenhaga, pentru a deschide un mic atelier, alături de Christian, fiul său. Succesul este rapid, pentru că în 1885 brandul este deja cunoscut, Hansen deschizând o companie de producție de mobilier, un atelier într-un cartier înfloritor al Copenhagăi și primind comenzi de la instituții prestigioase.Printre clădirile pe care le mobilase deja la început de secol 20 compania în plină ascensiune se numără Curtea Supremă, Biblioteca Universitară sau primăria orașului Copenhaga.
 

În anii 1930, Christian E. Hansen, fiul lui Fritz Hansen, un vizionar dedicat, începe să experimenteze cu mobilierul realizat din lemn de fag, modelat la cald, pentru ca în curând Casa Hansen să devină leader mondial în domeniul lemnului furniruit, ce va evolua ulterior către specialitatea firmei: mobilierul din lemn stratificat.
 

Probabil că prima piesă de mobilier iconică aparținând Casei Fritz Hansen este China Chair™ (scaunul chinezesc), creat în 1944 și purtând semnătura arhitectului progresist Hans.


J. Wegner. Wegner s-a inspirat pentru creația sa în scaunele chinezești din secolele 17 și 18, în modele clasice, atemporale, cărora le conferă o interpretare modernă. Scaunul chinezesc reprezintă o excelentă interpretare a naturii lemnului și posibilităților de explorare ale acestuia.

China Chair™, Designer Hans J. Wegner

 

Colaborarea cu Arne Jacobsen

Încă din 1872, anul în care lua naștere brandul Fritz Hansen, acesta crește organic, clădindu-și o reputație pentru realizarea de mobilier cu linii simple, aparte, mereu în tendințe.

Parteneriatul cu designerul danez Arne Jacobsen însă, început în 1934, este considerat a impune brandul Fritz Hansen printre legendele designului mondial de mobilier.

Primul obiect iconic semnat de Arne Jacobsen în cadrul acestei colaborări este scaunul Ant™, un design realizat pentru prima dată pentru o cantină a unei unități spitalicești din Copenhaga și primit cu oarecare reticență de publicul vremii.

Avea să devină unul dintre cele mai cunoscute și vândute scaune din lume, impresionând prin forma zveltă, minimalistă, prin designul clasic, atemporal.

Ant™ va fi primul obiect dintr-o colecție de șapte scaune celebre, Series 7™ (Seria 7), de departe cele mai bine vândute piese de mobilier din istoria Fritz Hansen și posibil cel mai vândut scaun din întreaga lume, până la ora actuală.
 
 
Scaunul Ant™, Designer Arne Jacobsen

Parteneriatul fructuos dintre Fritz Hansen și Arne Jacobsen avea să se întindă pe mai mulți ani, având ca rezultat numeroase piese iconice. Printre acestea, The Egg™ și The Swan™ („Oul” și „Lebăda”), create pentru SAS Royal Hotel, în 1958, scaunul The Oxford™ și seria 3300™ - alte piese de top foarte bine primite la nivel internațional.
 
Fotoliile iconice Egg™ și Swan™, rezultat al parteneriatului dintre Fritz Hansen și Arne Jacobsen

Clădind un pod peste timp, în 2015, la mai bine de 40 de ani de la trecerea în neființă a lui Jacobsen, artistul danezo-istraelian Tal R reinterpreta faimoasa Serie a celor 7 scaune semnată de Arne Jacobsen, dându-i culoare.

Colaborările cu designeri de prestigiu au continuat pentru brandul Fritz Hansen, anii 1960 consacrând succesul mesei Super-Elliptic™ (designer: Piet Hein) inspirată din viața scandinavă de zi de zi: de la soluția găsită pentru fluidizarea traficului într-o intersecție din Stockholm: un sens giratoriu eliptic.
 
Masa Super-Elliptic™, inspirată din viața scandinavă cotidiană. Designer Piet Hein

Anii următori marchează o continuare a colaborării cu leaderi ai designului internațional, printre care Henning Larsen, Ole Wanscher, Nanna Ditzel sau Mogens Lassen. Brandul Fritz Hansen își continuă expansiunea, impunând piese de mobilier apreciate pe întreg mapamondul, ce se regăsesc în amenajările celor mai prestigioase spații.

După anul 2000, compania introduce conceptul de Republic of Fritz Hansen™, invitând în noul mileniu o serie de designeri să reinterpreteze filozofia Fritz Hansen, continuând tradiția începută de Arne Jacobsen, Poul Kjærholm sau Piet Hein. Multe dintre modelele clasice reprezentative Fritz Hansen sunt relansate, într-o viziune contemporană.

Fritz Hansen – alegerile noastre

Piesele iconice, de o simplitate și o eleganță atemporală, specific scandinavă, au impus brandul Fritz Hansen ca unul de referință în lumea designului de mobilier. Prestigiul mărcii Fritz Hansen, ce s-a impus ca una dintre cele mai apreciate la nivel internațional de-a lungul a mai bine de un secol, este strâns legat însă și de designerii recunoscuți la nivel internațional cu care a colaborat de-a lungul timpului.

Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Piero Lissoni, Todd Bracher, Kasper Salto sau Jaime Hayon, sunt doar o parte dintre designerii vizionari care au fost susținuți de-a lungul timpului de casa Fritz Hansen, contribuind la rândul lor la succesul constant al brandului.

Scaune

În această zonă vom regăsi multe dintre cele mai renumite produse ale brandului Fritz Hansen, cunoscute din întreaga lume și preferate de mulți dintre designerii de interior pentru a adăuga o notă simplă și elegantă unei amenajări interioare moderne.

Scaunele Egg și Swan, create de Arne Jakobsen

Arne Jakobsen a realizat designul acestor scaune pentru zonele de lobby și lounge ale Hotelului Regal din Copenhaga. Realizate integral din linii curbe, cele două scaune sunt adevărate opere de artă, ce vor adaugă un aer sofisticat interiorului în care vor fi amplasate.
 
 
The Swan, scaunul simplu și în același timp sofisticat.                    Scaunul Egg, o adevarata opera de arta.
Designer Arne Jacobsen
 
Scaunul Ro de Jaimie Hayon Ro™ este un scaun de lounge sofisticat, perfect pentru un moment de reflecție înaintea unei decizii importante, în lounge-ul unui hotel premium sau chiar în propria locuință. Aceasta este, de altfel, una dintre caracteristicile importante ale mobilierului creat sub brandul Fritz Hansen: versatilitatea sa, multiplele posibilități pe care le oferă, numeroasele întrebuințări pe care arhitectul le poate găsi atunci când gândește amenajarea unei încăperi. Care poate fi lounge-ul unui hotel de lux, dar și livingul propriei noastre case.
 
Denumirea scaunului, Ro™, creat de designerul Jaimie Hayon, vine de la cuvântul danez „liniște”

Canapele

În spiritul clasic al designului scandinav, canapelele Fritz Hansen completează atmosfera familiară și caldă unui ambient de succes. Canapelele Fritz Hansen se vor integra foarte bine în lobby-ul unui hotel sau restaurant de prestigiu, dar și pentru un lounge de aeroport sau un spațiu office contemporan.

Canapeaua Favn, de Jaimie Hayon
Designerul spaniol Jaimie Hayon este celebru pentru modul creativ cu care imprimă propria sa personalitate unor obiecte cu un design simplu și clasic. Așa cum Arne Jakobsen pornea de la latură pentru a crea celebrele sale scaune Egg™ și Swan™, pentru canapeaua lui Hayon inspirația vine de la... o scoică. Cu exteriorul dur și interiorul moale și primitor, o scoică va arăta la fel de bine din orice unghi, spunea artistul.
 
Canapeaua Favn, design de Jaimie Hayon, are ca inspirație forma scoicii

Mesele

Mesele Fritz Hansen păstrează spiritul scandinav: un design simplu, elegant și frumos, fiind în același timp gândite pentru confort și funcționalitate. Masa Super-Elliptical, ce se declină în numeroase culori, este cu siguranță unul dintre produsele iconice Fritz Hansen.

Nu veți da greș însă pentru o amenajare de top a unei săli de ședințe sau de conferințe, nici folosind mese ca PLURALIS™, avându-l ca designer pe Kasper Salto, sau ANALOG™ cu un design semnat de Jaime Hayon. Perfectă pentru o cafenea elegantă este masa PK54™, ce poartă semnătura designerului Poul Kjærholm, cu un design inspirat de natură.
 
                                        Masa Pluralis™, Designer Kasper Salto                                                          Masa Super-Eliptical™, Designer Piet Hein

Corpurile de iluminat

La fel ca mobilierul creat de Republica Fritz Hansen, corpurile de iluminat păstrează tradiția fabricării de obiecte de o calitate deosebită, cu un design special prin simplitatea și eleganța sa, reunind tradiție și inovație. Corpurile de iluminat Fritz Hansen vor fi detaliul final perfect, al unui decor modern, fie că vorbim despre zona de intrare a unui hotel de lux, despre zona de luat masa a unei corporații sau un colț liniștit al unui restaurant de prestigiu.
 

                                                     
                                                                                    Corpurile de iluminat Avion™                                                                               KAISER IDELL™ , Designer Christian Dell                                                                                               

Inspirate dintr-o fascinație a copilăriei pentru designul de aeronave. Designer Iskos-Berlin    
 
                 LULLABY™, Designer Monica Förster                                                 Corp de iluminat SUSPENCE™, Designer GamFratesi

Simplitatea rămâne cel mai sofisticat dintre lucruri”, spunea Leonardo da Vinci. Mai bine de 500 de ani mai târziu, brandul scandinav Fritz Hansen demonstrează acest lucru, prin piese de mobilier memorabile prin simplitate, farmec și prin modul în care reușesc să complimenteze încăperea în care sunt instalate.
 

CROSS-PLEX™, Designer: Bodil Kjær                                                ORIENT™, Designer Jo Hammerborg                                                         CONCERT™, Designer: Jørn Utzon
 
 
                           
                                                    CALABASH™, Designer Komplot Design                                                                    Floor lamp RADON™, Designer Hans Sandgren Jakobsen

 


                       KAISER IDELL™, Designer Christian Dell                                                    PM-02™, Designer Paul McCobb                                                     
Republic of Fritz Hansen              

PARTENERI Dacca