Mobilier pentru amenajări HoReCa – terasa restaurant, bar, cafenea

Mese, scaune și fotolii pentru terase 
Design de top prin Dacca
 
Terasa este locul în care oaspetele unui restaurant se bucură de lumină, aer, sunetele naturii sau, uneori, ale străzii. Toate au un farmec al lor dacă ești așezat confortabil la o masă cu ceea ce îți dorești atunci, pe un scaun sau fotoliu confortabil. În definitiv, un restaurant nu este doar despre gastronomie, ci și despre relaxare, ori despre bucuria de a fi împreună, de a participa la viața socială, de a privi lumea dintr-o perspectivă privilegiată, fără stresul vieții cotidiene.

Cât este frumos afară, se poate sta pe terasă. Vom învăța bucuria aceasta de la designerii italieni și belgieni, care au multe de spus despre știința de a trăi. ”Saper vivere” sau ”savoir vivre”... se învață exersând, nu?

Totul se petrece în jurul mesei. Mobilier exclusivist – modele masă pentru terasă 

Mesele pentru amenajări outdoor – terasa unui restaurant sau a unui bar - trebuie să reflecte dorința noastră de a crea acele insule de comunicare și bună dispoziție, strângând laolaltă oameni care vor să se simtă confortabil împreună. 
Proiectarea unui asemenea obiect de mobilier nu este deloc simplă, fiind nevoie de un echilibru între soliditate, confort, un aspect potrivit publicului țintă și niște finisaje atrăgătoare.

Exemplificăm cu aceste mese pentru terase HoReCa de la Vincent Sheppard, a căror eleganță vine din calitatea materialelor, pe contururile unui design simplu, minimalist. Acest brand belgian și-a câștigat notorietatea pe plan mondial datorită mobilierului realizat în parte prin tehnica Lloyd Loom – țesături rezistente din fire metalice acoperite cu hârtie kraft, o tehnică care a apărut acum un secol în America și continuă să fascineze prin textura și rezistența sa. 

Vincent Sheppard lucrează, de asemenea, cu țesături din ratan și fibre sintetice, ceea ce îi permite să abordeze forme și culori variate. Designul lor se întâlnește deseori cu materiale exotice, precum lemnul de teak, folosit deseori pentru blaturile meselor. 


Tot pentru blaturi mai sunt folosite panouri decorative HPL (High Pressure Laminate), concepute special pentru exterior, pentru amenajarea de terase de restaurant, bar sau pentru curte. Structura mesei este realizată din aliaje de oțel sau aluminiu acoperite cu vopsele depuse prin galvanizare sau cu pulberi în câmp electrostatic, conferindu-i-se finisajului o rezistență deosebită.       

Masa Loop dining table, de dimensiuni generoase (până la 240 x 100 cm, și 72,5 cm înălțime), cu structură de aluminiu finisat în patru nuanțe (bej, gri fossil, verde moss și negru), are blat din lemn de teak învechit. Întreținerea sa necesită o simplă spălare cu apă și detergent, pentru a o degresa și a preveni proliferarea unor microorganisme.  

În alegerea mobilierului pentru terasa de restaurant sau bar, pentru grădina a unui spațiu HoReCa, un bistrou sau o cafenea, unde servirea nu necesită spații largi, puteți lua în calcul această masă de 90 x 90 cm, Loop bistro. Este varianta de dimensiuni mai mici a celei anterioare, făcând parte din aceeași gamă Loop de la Vincent Sheppard, caracterizată prin fiabilitate și ușurință de manevrare, astfel încât locurile pe terasă să poată fi schimbate frecvent, chiar și în funcție de momentul zilei. 

Brandul italian Pedrali, premiat cu umeroase disticții ale designului european, precum ”Compasso d’Oro”, reprezintă unul dintre producătorii care investesc continuu în tehnologie și inovație, făcând parte din ceea ce numim ”Industrie 4.0”, adică parte a celei de a patra revoluții industriale. 

Pentru o structură flexibilă, funcțională, cu un design minimalist, decorativ, marcat de stilul techno-industrial, vă propunem și această masă Toa de la Pedrali. Structura ușoară dar compactă și solidă din aluminiu  este compusă din picioare care se prind rigid de tabla mesei prin elemente metalice în formă de ”T”. Gama de finisaje este extrem de variată, atât pentru blat, cât și pentru structura metalică, ceea ce face potrivită această masă pentru orice cromatică a amenajării. 


Fabbrico tfa este un alt model de la Pedrali, cu un design simplificat până la esențial. Masa pentru terasă sau grădină aceasta este realizată aproape integral din oțel galvanizat, cu câteva elemente de ranforsare din aluminiu turnat sub presiune. Este concepută pentru a putea fi stivuită rapid și fără a suferi zgârieturi.  



Masa Arki-Table, concepută tot de Pedralli, are picioarele din oțel, iar blatul din laminat solid (un sortiment de HPL), cu o varietate mare de finisaje, este încadrat de o ramă din aluminiu extrudat. Designul acestei piese de mobilier HoReCa este potrivit pentru terasele de restaurant, masa putând fi folosită inclusiv pentru întâlniri de afaceri.

O altă piesă de mobilier potrivită pentru spații HoReCa inclusă în designul de top (Compasso d’Oro 2014) este această masă pentru terasă sau grădină pe structură metalică Boiacca (de la Kristalia), al cărei blat, în varianta originală, este din beton. Dincolo de aspectul oarecum aspru și rece, o asemenea masă are ceva rafinat și poetic, oferind senzații tactile și vizuale autentice. 

Pe lângă varianta originală, cu blat din ciment, renumita agenție de design Lucidi Pevere a reproiectat-o cu blat laminat și picioare din lemn cu miez metalic, făcând-o mai potrivită unei utilizări bazate pe funcționalitate. Astfel pe lângă nuanțele de gri, această masă este ușor de integrat în proiectul de amenajare a unei terase de restaurant sau bar, pentru că poate avea și blat alb sau negru, cu picioare de culoarea lemnului. 

Tot de la Kristalia vă putem oferi această masă Sushi slatted, cu blat din lamele subțiri de Fenix-NTM, un material compozit al cărui finisaj beneficiază de cercetări în domeniul nanotehnologiei. Astfel, blatul mesei are o textură fină, delicată și o reflexie scăzută a luminii. Amprentele nu se văd pe acest finisaj, iar rezistența la intemperii și produse de igienizare curente este ridicată. De o calitate excepțională este și cadrul metalic, din aluminiu anodizat, care nu permite deloc oxidarea. 

Dacă aveți nevoie de mobilier de terasă HoReCa ușor de manevrat, vă propunem o masă ușoară ideală pentru terasă sau grădină, practică și ușor de stivuit. Această masă Drop de la Infiniti, un brand italian, de asemenea. A fost concepută special de designerii de la Radice Orlandini pentru amenajări exterioare, materialul de bază pentru blatul de formă rotundă sau pătrată fiind polipropilena armată cu fibră de sticlă. Picioarele din polietilenă ridică blatul mesei la înălțimea optimă de 718 mm (rotund) sau 722 mm (pătrat). 

Poziția induce dispoziția. Scaune pentru terasă HoReCa  

În general, este bine ca atunci când amenajăm o terasă HoReCa pentru un restaurant, un bar sau grădina unei cafenele, mesele și scaunele să facă parte din aceeași colecție, acestea fiind proiectate pentru a fi compatibile – contează dimensiunile, poziția lor relativă, ergonomia. 

Totuși, cu ajutorul unui designer sau al unui consultant specializat în mobilier pentru amenajare HoReCa, această compatibilitate poate fi obținută cu piese din colecții diferite, chiar de la producători diferiți. Să vedem câteva scaune potrivite unor terase de restaurant, bistro sau cafenea, care pot fi selectate în funcție de mesele pe care le avem.  

De la Vincent Sheppard putem alege acest scaun Mona dining chair, cu cadru din lemn dur de teak, șezut și spătar din împletitură de polietilenă și paduri antiderapante din nylon. Nu vom uita să optăm pentru niște scaune stabile, care nu alunecă pe o pardoseală exterioară ce poate fi umedă; padurile antiderapante sunt absolut necesare, acestea contribuind și la protejarea picioarelor scaunelor. Întreținerea scaunelor respective nu necesită operațiuni complicate: în afară de curățarea zilnică, la câteva luni pot fi spălate cu detergent sau pur și simplu jet de apă sub presiune.

Pentru o masă la terasă poate fi folosit și acest scaun din colecția Kodo de la Vincent Sheppard. Este realizat din împletitură de polipropilenă pe cadru de aluminiu vopsit cu pulberi în câmp electrostatic. Pentru șezut, este necesară o pernuță detașabilă, care să poată fi spălată periodic.

Vă propunem și acest scaun cu forme delicate, de inspirație retro, din colecția Edgar, cu împletitură de polietilenă pe cadru din lemn de teak sau aluminiu. Împletitura poate avea această nuanță superbă de dantelă veche, dar poate fi și neagră sau brună. Aceste scaune pentru terasa restaurantului sau a grădinii unui bistro aduc întotdeauna un plus de confort și o notă de eleganță.

De la Pedrali, am selectat câteva scaune pentru terasa de restaurant sau cafenea, absolut inedite ca design, realizate din materiale rezistente la intemperii. Avem de exemplu acest scaun cu spătar înalt Nolita, aparent simplu dar extrem de comod. Este realizat din tubulatură de oțel vopsit în câmp electrostatic, este foarte rezistent și poate fi stivuit fără probleme.

Tot de la Pedrali avem acest scaun metalic din aluminiu Intrigo, turnat sub presiune într-o singură bucată, cu o siluetă fluidă, simplă.  

Din polipropilenă, cu sprijin pentru brațe, îți putem oferi acest scaun Ara cu o formă echilibrată, rafinată.



Cu o formă ceva mai ”clasică”, elegantă, ne îndreptăm către un material revoluționar: PA6, o poliamidă extrem de rezistentă. Picioarele scaunului Compas sunt din aluminiu, iar pernele pot fi personalizate și fixate cu sisteme speciale de prindere. Oaspeții restaurantului se vor bucura de un timp de calitate petrecut pe terasa cu mobilier inovativ.

Scaunul BCN de la Kristalia este și el realizat dintr-un material nou, PBT. Formula chimică este greu de pronunțat: polibutilen tereftalat. Nu este necesar să o înveți; este suficientă experiența de a sta pe acest scaun rezistent și flexibil în același timp.  

Oricând putem reveni la tradiție, alegând un scaun inspirat din designul bistrourilor franceze, eventual reinterpretat într-o manieră actuală. Ca exemplu avem acest scaun Ruelle de la Infiniti, care nu este din lemn, ci din aluminiu, cu spătar din polipropilenă. Aceste materiale asigură o rezistență mult mai bună.  

Esența relaxării. Canapele și fotolii pentru terasă HoReCa  

Canapeaua, fotoliile ne atrag și ne ”impun” în același timp o poziție specială. Uneori, sunt tot ceea ce ne dorim pentru a ne simți bine, dându-ne acea stare de dolce far niente. Totdeauna o terasă a unui restaurant, bistro sau cafenea va avea oaspeți care își doresc să intre în această stare, de aceea sunt absolut necesare. Pot fi alese individual sau în seturi, inclusiv cu mesele potrivite. 

De la Vincent Sheppard, îți propunem acest set Ivo Side, din împletitură de polietilenă de înaltă densitate, pe structură din aluminiu. Blatul mesei este din HPL, un compozit dur și rezistent la intemperii. 

Seturile clasice de mobilier pentru terasă HoReCa ne vor atrage mereu atenția. Când găsim la ele nota de eleganță dorită și confortul, atracția este irezistibilă. Colecția David de la Vincent Sheppard încearcă să recreeze acea atmosferă luminoasă, retro, a verilor tihnite de odinioară. Lemnul de teak are o nuanță ușor învechită, împletiturile ne trimit cu gândul la mobila artizanală din materiale exotice, coloniale, confortul tapițeriei este desăvârșit. 



Colecția Leo de mobilier pentru terasă este potrivită la fel de bine pentru cafeaua de dimineață, un prânz rafinat, un cocktail răcoritor sau ceaiul de după-amiază. Este compusă din mese de diverse dimensiuni, scaune confortabile, fotolii și canapele, în variante individuale sau modulare.   

Colecția Nolita de la Pedrali include și aceste șezlonguri din tubulaturi de oțel, cu o formă ergonomică perfectă. Totul este să ai și o măsuță potrivită lângă el, pentru că este păcat să te ridici prea des.

Tribeca de la Pedrali evocă ecouri ale trecutului, oferind o reinterpretare modernă a scaunelor și canapelelor de exterior din anii ’60 ai secolului trecut. Metalul este la fel de căutat pentru rezistența sa, doar că de această dată avem și confortul oferit de șezut și spătar, care sunt realizate din PVC cu miez de nylon. Totul într-o cromatică unitară. 

Colecția de mobilier Reva a fost concepută pentru amenajări exterioare în spații generoase, terase de restaurant sau hotel spațioase. Canapelele, fotoliile, șezlongurile și măsuțele au perne din spumă poliuretanică, acoperită cu un material textil impermeabil.  

DACCA – amenajări la cheie

Prin experiența acumulată pe piața românească începând cu 2008, DACCA are capacitatea de implementa un proiect de amenajare personalizat pentru orice spațiu Horeca: restaurant, bar, bistro, recepție de hotel etc. Se poate livra soluția tehnică și produsele, inclusiv cu anumite contribuții pe zona de design, pentru adaptarea la spațiul disponibil. În timp, DACCA a dezvoltat parteneriate cu furnizori care pot asigura materiale pentru orice tip de amenajare, în variante personalizate sau modulare, inclusiv mobilier (scaune, mese, banchete, fotolii, pouf-uri etc.), soluții de iluminat sau panouri decorative acustice. 

PARTENERI Dacca