Parchet potrivit pentru încălzirea în pardoseală

Mituri despre parchetul pentru încalzire în pardoseală

Parchetul a devenit, în ultimii ani, un produs din ce în ce mai adaptabil şi ofertant, nu doar la nivel de lemn şi culoare, cât şi la nivelul calităţii. Putem vorbi despre parchet stratificat sau cu un grad de rezistenţă crescut, care să impresioneze prin design, dar şi prin tehnologia de fabricaţie.

Compatibilitatea parchetului cu încălzire prin pardoseală a fost, ceva timp, un subiect intens discutat. Chiar şi în prezent există deţinători de parchet convinşi că inclusiv producătorii nu recomandă încălzirea prin podea alături de pardoseala din lemn dur. Tot ei ar mai spune că asocierea nu e eficientă. Aceasta este, însă, una dintre informaţiile eronate, păstrate pentru prea mult timp în gândirea colectivă.

Majoritatea producătorilor de parchet au dezvoltat modele de parchet pretabile la incalzire prin pardoseala și oferă informaţii clare în acest sens în cadrul fișei tehnice atașate produsului.

Setul de parchet pentru încălzire în pardoseală lucrează la nivel de percepţie fizică. Căldura se propagă în sus, pe verticală, începând din punctul în care oamenii percep frigul cel mai rapid: picioarele. Apoi, temperatura scade, pe măsură ce înălţimea spaţiului de încălzit creşte.

Pentru o afacere precum un hotel sau un restaurant, aceasta este o soluţie avantajoasă pentru clienţi, care vor simţi confortul termic încă de când fac primii paşi în clădire. Încălzirea prin pardoseală este eficientă şi dacă domeniul clădirii implică un trafic intens şi continuu (ex. cladire de birouri), deoarece căldura se propagă constant.
 

Mistere tehnice ale setului de parchet pentru încălzire în pardoseală

Sistemele de încălzire prin pardoseală pot fi prin ardere hidraulică, electrică şi din lemn. Primul dintre ele funcţionează pe bază de ţevi amplasate sub parchet, prin care circulă în continuu apă încălzită de un cazan. Sursa de încălzire a apei poate fi electrică, solară sau pe bază de gaz.

Ca să alegi un parchet care să nu îţi ridice probleme din cauza sistemului de încălzire, trebuie să ţii cont de rezistenţa termică a parchetului, dar şi de stabilitatea lui dimensională, să folosesti adezivul adecvat și montaj de specialitate; toate acestea ca să eviţi orice fel de daune cauzate de căldura emanată de sub stratul său inferior.

Pentru toate aceste sisteme, ia în calcul parchetul stratificat cu o specificație clară în acest sens.

Un parchet foarte subţire poate părea o soluţie profitabilă, însă gradul său de rezistenţă este unul scăzut, la fel poate părea atractiv și un parchet masiv sau laminat, însă rezultatul nu va fi unul mulțumitor. De ce? În primul rând, din cauza coeficientului termic scăzut chiar aproape de zero. Încălzirea prin pardoseală trebuie să fie montată și să funcționeze minimum 30 de zile înainte de montajul parchetului. În al doilea rând, parchetul este necesar să fie adus în spațiul în care va fi instalat cu minimum 2 zile înainte să se adapteze temperaturii și umidității. Apoi, căldura poate creşte cu câte un grad Celsius pe zi, până când se ajunge la temperatura ideală.
 

  

O altă soluţie este căldura radiantă, care funcţionează pe bază de curent electric şi pe principiul unui suprafeţe care se încălzeşte cu ajutorul unor rezistenţe electrice plasate într-un suport.

La nivel de întreţinere, parchetul dotat cu încălzire implică doar verificarea temperaturii şi umidităţii din cameră. Sistemul de parchet pentru incalzire in pardoseala înseamnă, practic, că vei avea un sistem similar unui calorifer tradiţional sau unul electric, montat sub podea. Aceasta este o investiţie pe termen lung, atât din punct de vedere estetic şi termic, cât și din punct de vedere al costurilor.


PARTENERI Dacca